Martijn van Summeren

Operator, Designer, Trainer

MARTIJN VAN SUMMEREN – OVER MIJ

Ik was ongeveer zes jaar oud toen ik een uitgebreide tekening maakte. Daarop zijn al parren en een spiegelbol te vinden, en oog voor een mooi lichtplaatje zat er al van jongs af aan in.

Met veel interesse voor techniek ben ik op 17 jarige leeftijd begonnen als lichtjockey in Plaza Rockefeller (Schaijk), de lokale discotheek. Na één avond stappen in het grootste uitgaanscentrum van de Benelux, de Time-out in Gemert wist ik dat ik hier wilde werken. Met veel inzet is het gelukt en ik heb daar dan ook 8 jaar met veel plezier gewerkt in de grote zaal met de grootste vaste indoor lichtshow van Nederland. Tegelijk met mijn werkzaamheden bij Time-out heb ik mijn studie Technische Bedrijfskunde afgerond op de Fontys in Eindhoven.

Werken op een vaste locatie is erg praktisch maar brengt na verloop van tijd te weinig nieuwe uitdagingen. Ik heb daarom ook diverse projecten aangenomen, waaronder 4 jaar in de Hemkade (Zaandam), waar het aanbod aan evenementen zeer breed geprogrammeerd werd. Voor Art of Dance heb ik als operator een flink aantal evenementen mogen uitvoeren (o.a. Mindcontroller en MOH).

Na enkele bezoeken aan Defqon en Decibel Outdoor wist ik het: ik wil de festival wereld in en daar lichtshows geven. Aangezien ik mijn doelen altijd wil realiseren en daar hard voor werk heb ik het voor elkaar gekregen 7 jaar geleden als freelancer voor Tenfeet te gaan werken. Dankzij hen heb ik vele mooie festivals mee mogen maken als operator (Mysteryland, Defqon, Tomorrowland, Sensation VIP enz.) en werk ik nu nog steeds met veel plezier voor hen als freelancer.

Tegelijkertijd wilde ik ook andere kanten van het lichtvak verkennen en dan met name andere branches. Via diverse bedrijven als Rent-all, Jurlights, TCF, Soundworks, en First Impression heb ik veel bedrijfsevenementen van licht mogen voorzien, zowel vanuit de kant van ontwerper als programmeur en operator. Hierin vond ik het fantastisch om de ervaring uit de festival wereld mee te nemen naar bedrijfsevenementen. De feesten die plaatsvonden na het officiële gedeelte werden daardoor op een hele andere manier benaderd.

Anderzijds neem ik alle ervaring van corporate events weer mee naar de festivalbelichting. Tussen alle shows door ben ik als verdieping voor mijn persoonlijke ontwikkeling ook een Master studie Personeelwetenschappen op de Universiteit van Tilburg gaan volgen. Deze zal ik binnenkort af gaan ronden. Ook ben ik er trots op dat ik intussen al diverse TV-opnames (Toppop3, Beste Vrienden Quiz enz.) als operator mee heb mogen maken als freelancer voor Light Image. Het absolute hoogtepunt daarin was de zeer prettige samenwerking en prachtige finale show van het Junior SongFestival.

Tegelijk met al deze stappen heb ik veel kennis opgedaan en ben me gaan specialiseren in het GrandMA2 platform. Behalve het trouw blijven sturen van bugreports wilde ik graag mijn kennis met andere mensen delen. Ik heb daarom met de importeur van MAlighting (Rolight) overlegd of zij mogelijkheden voor mij zagen en hoe ik dit het beste vorm kon geven. Inmiddels hebben we met een zeer prettige gastvrije samenwerking al enkele klassikale en vele individuele trainingen gegeven. Dit pakket zal binnenkort uitgebreid worden met extra en vernieuwde trainingen waaraan ik ook mag bijdragen. Mijn passie voor mooi licht maken, shows perfect programmeren en timing tot op de milliseconde neemt na 10 jaar Creative Freedom nog steeds niet af. Er zijn weer mooie projecten op komst en daarover wil ik u graag via deze site informeren.